مریم میرزاخانی ریاضیدان ایرانی تبار

5/5 - (6 امتیاز)

مریم میرزاخانی ریاضیدان ایرانی تبار

مقدمه

مریم میرزاخانی ریاضیدان ایرانی تبار : مریم میرزاخانی ، ریاضیدان نخبه ، نخستین زن و اولین ایرانی برنده مدال فیلدز و استاد دانشگاه استنفورد بود. به دلیل خدمات مهم او ، روز تولدش را روز جهانی زنان در ریاضیات نام گذاری کرده اند. پروفسور مریم میرزاخانی چهره جوان و و ممتاز علم ریاضی در ایران و جهان است. این بانو بسیار ساده و متواضع بوده و در عین حال سخت کوش ، بسیار باهوش و آماده پذیرش هرگونه مسئولیت ، با انگیزه و خلاق بوده است که با پشت سر گذاشتن تمامی موانع نام خود را برای همیشه جاودانه ساخت. کشفیات و خدمات مهم علمی وی در علم ریاضیات ، هر چند در عمر کوتاه 40 ساله اش ، باعث ثبت شدن تاریخ تولد وی به عنوان روز جهانی زنان در علم ریاضیات به ثبت رسیده است. در این مقاله با این بانوی ریاضیدان بیشتر آشنا می شوید.

Maryam Mirzakhani مریم میرزاخانی چینود chinod

مریم میرزاخانی کیست؟

پروفسور مریم میرزاخانی ، دانشمند ریاضیدان ایرانی و یکی از ریاضیدانان برجسته جهان است که متولد 2/22/1356 ( 12 مه 1977 میلادی ) در تهران است. وی سومین فرزند خانواده ای فرهنگی بوده. پدر او ، مهندس احمد میرزاخانی ، اهل روستای فشندک در طالقان استان البرز و سرپرست مجتمع آموزشی و نیکوکاری رعد بود. مریم در دوران کودکی و نوجوانی مریم با رویای نویسندگی و خواندن رمان و داستان ها سپری شد. به گفته خود او رویای دوران بچگی اش نویسنده شدن بود و بهترین و هیجان انگیز ترین لحظاتش زمانی بود که رمان و یا کتاب می خواند.

Maryam Mirzakhani مریم میرزاخانی چینود chinod

دوران تحصیل مریم میرزاخانی

مریم میرزاخانی پس از گذارندن تحصیلات دوران ابتدایی اش در آزمون ورودی سازمان ملی پرورش استعداد های درخشان ( آزمون ورودی مدارس سمپاد ) شرکت کرد و به همراه دوس صمیمی اش رویا بهشتی زواره وارد دبیرستان فرزانگان تهران شدند. مریم و رویا اولین دخترانی بودند که توانستند وارد تیم المپیاد ریاضی ایران شده و موفق به کسب مدال های طلا و نقره شوند. مریم در سال های 1373 و 1374 ( سال های سوم و چهارم دبیرستان ) توانست مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری را از آن خود کند ؛ او اولین دانش آموز ایرانی تبار بود که توانست نمره کامل المپیاد جهانی ریاضی را در کانادا به دست آورد.

مریم میرزاخانی ریاضیدان ایرانی تبار

او توانست در دو سال پیاپی یعنی در سال های 1994 در هنگ کنگ و 1995 در کانادا برنده مدال طلای المپیاد ریاضی شود و رکورد کسب مدال طلا در دو سال متوالی را در بین محصلان ایرانی از آن خود کند.

مریم به همراه دوست و یار همیشگی اش رویا در سال 1374 وارد دانشگاه صنعتی شریف شدند. مریم دوره کارشناسی خود را در این دانشگاه به اتمام رساند. او در این مدت به عنوان همکار در پژوهشگاه دانش های بنیادی مشغول به کار بود.

مریم میرزاخانی ریاضیدان ایرانی تبار

در اسفند سال 1376 که بیست و دومین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی در اهواز برگذار شد و تیم متشکل از مریم میرزاخانی ایمان افتخاری و حسین نمازی در مسابقه موفق به کسب رتبه اول کشور شدند. زمانی که اتوبوس حامل دانشجویان در مسیر بازگشت از اهواز بود، در دره ای بین راه سقوط کرد و 6 دانشجوی دانشکاه صنعتی شریف که از برگزیدگان المپیاد های بین المللی و ملی بودند ، جان خود را از دست دادند و مریم از بازماندگان این حادثه دلخراش بود.

پس از این حادثه ، مریم میرزاخانی برای ادامه تحصیل بورسیه دانشگاه هاروارد را دریافت کرد و به آمریکا مهاجرت کرد. میرزاخانی در کلاس های کورتیس مک کولن که از ریاضی دانان برجسته و یکی از برندگان جایزه مدال فیلدز بود شرکت کرد و با سرپرستی و راهنمایی های وی، موفق شد مدرک دکتری خود را از دانشگاه هاروارد کسب کند.

مریم میرزاخانی پس از اخذ مدرک دکتری در دانشگاه پرینستون با سمت استادیار مشغول به کار شد و در سال 2005 نام وی به عنوان یکی از 10 ذهن جوان در جهان در نشریه پاپیولار ساینس آمریکا ( Popular Science ) انتخاب شد.

Maryam Mirzakhani مریم میرزاخانی چینود chinod

ازدواج مریم میرزاخانی

مریم در سال 2005 ( 1384 ) با دکتر یان واندراک ( Jan Vondrak ) که اهل جمهوری چک بود ازدواج کرد و حاصل این ازواج دختری به نام آناهیتا بود. دکتر یان واندراک دانشیار ریاضی در دانشگاه استنفورد و پژوهشگر سابق علوم رایانه نظری مرکز تحقیقات آی بی ام بود.

بخوانید و بدانید :  رازهای ارگ رادکان

مریم در اول سپتامبر سال 2008 ( 11/6/1387 ) در سن 31 سالگی به دانشگاه استنفورد که دومین دانشگاه  معتبر جهان است رفت و به عنوان پروفسور یا استاد تمام مشغول به تدریس شد.

در سال 2009 ، مریم میرزاخانی جایزه بلومنتال را از سوی انجمن ریاضیات آمریکا به دلیل دستاورد هایش در ریاضیات را دریافت کرد.

 

لینک اختصاصی چینود

لینک امور آموزشی و فرهنگی و هنری

Studio_frame

نمایش لینک

 

پاسخ به معماهای بی جواب

در سال 2010 مریم نبوغ خود را به رخ جهان کشید و پرسشی باز و بی پاسخ در ریاضی را به جواب رساند. حدس شار زلزله ویلیام ترنستن روی فضاهای تایشمولر ، مدت ها به مسوله بدون پاسخ تبدیل شده بود که با توانایی و نبوغ مریم میرزاخانی پرونده اش بسته شد.

مریم میرزاخانی به همراه امیر محمدی و الکس اسکین در سال 2014 ثابت کردند که ژئودزیک های مختلط و بستار های آن ها بر خلاف انتظار نا منظم و یا فراکتالی نبوده و بسیار منظم هستند. در همین سال مریم به همراه نه محقق برجسته دیگر ، مورد تقدیر نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا، در چهارمین نشست 10 استعداد درخشان این نشریه قرار گرفتند.

Maryam Mirzakhani مریم میرزاخانی چینود chinod

کسب مدال فیلدز

افتخارات مریم به همینجا ختم نشد و او توانست به بالاترین نشان علمی رشته ریاضیات را به دلیل کار بر دینامیک و هندسه سطوح ریمانی را به دست آورد. این نشان ارزشمند که با عنوان مدال فیلدز نیز یاد می شود هر 4 سال یک بار و از سوی اتحادیه ریاضیات ( IMU ) به دانشمندان جوان برگزیده زیر 40 سال اهدا می شود.

علت مرگ مریم میرزاخانی

در ابتدای تیرماه سال 1396 مریم به دلیل پیشرفته شدن بیماری سرطان پستان در بیمارستان بستری شد . خانواده مریم برای دیدار و مراقبت از دخترشان به آمریکا رفتند اما فرصت زندگی مریم زود به اتمام رسید. او در تاریخ 24 تیر ماه سال 1396 در سن 40 سالگی در بیمارستان کالیفرنیا در گذشت.

سایر افتخارات مریم میرزاخانی

  • در سال 1994 : مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی هنگ‌کنگ با امتیاز ۴۱ از ۴۲
  • در سال 1995 : مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی کانادا با نمره کامل
  • از سال 1995 تا 1999 : همکار پژوهشگاه دانش‌های بنیادی تهران
  • در سال 2003 : برنده جایزه افتخاری دانشگاه هاروارد
  • در سال 2003 : برنده جایزه برترین فارغ‌التحصیلان دانشگاه هاروارد
  • در سال 2004 : برنده جایزه پژوهشگر برتر بنیاد ریاضیات کلی
  • در سال 2009 : برنده جایزه ای‌ام‌اس بلومنتال
  • در سال 2010 : دعوت به کنگره بین‌المللی ریاضیات برای سخنرانی در مورد توپولوژی و سیستم‌های پویا و معادله دیفرانسیل معمولی
  • در سال 2013 : برنده جایزه ستر از طرف انجمن ریاضی آمریکا
  • در سال 2004 : انتخاب به‌عنوان یکی از ۱۰ فرد مهم از سوی مجله نیچر
  • در سال 2014 : برنده جایزه بنیاد ریاضیات کلی
  • در سال 2014 : سخنران مدعو کنگره بین‌المللی ریاضی
  • در سال 2014 : برنده مدال فیلدز  در سئول کره جنوبی
  • در سال 2015 : عضویت در فرهنگستان علوم فرانسه
  • در سال 2015 : عضویت در مجمع فیلسوفان آمریکا
  • در سال 2016 : عضویت در آکادمی ملی علوم آمریکا
  • در سال 2017 : عضویت در فرهنگستان هنر و علوم

مریم میرزاخانی بانوی پر افتخار ایرانی تبار ، اولین ریاضیدان زن جهان و اولین ریاضیدان ایرانی بود که جایزه مدال فیلدز را درسافت کرد ، دانشمندی که عمر کوتاهش در سن 40 سالگی و به دلیل بیماری سرطان  خاتمه یافت.

تولید محتوا در چینود

 

 

مطالب مرتبط

اجتماعی عمومی همه

در 1404 چه بکنیم ؟!

تاریخ ایران عمومی همه

روز طبیعت در ایران : 13 به‌در

زندگی نامه عمومی همه

ونجلیس اهنگ ساز معروف یونانی

ناشناخته ها عمومی همه

آندرومدا چیست؟

همه دیرینه شناسی عمومی

آنچه در دوره رنسانس گذشت

ناشناخته ها عمومی همه

سونامی و تسونامی

دیرینه شناسی عمومی همه

منشور کوروش کبیر

 

بنر معرفی لینک چینود chinod link
5 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها