موقعیت جغرافیایی :
طرح سیمرغ قله خلنو : خلنو، از شمال به درهٔ رودخانهٔ وارنگهرود، از جنوب به شمشک و رودبار قصران، از شرق به دشت لار و از غرب به وسیلهٔ مرز هرزهکوه به درهٔ رودخانه کرج منتهی میشود.
مشخصات :
قله خُلِنو به ارتفاع 4375 متر بلندترین نقطه استان تهران و در منطقه البرز مرکزی خلنو و آزادکوه، پس از دماوند و علمکوه سومین قله بلند استان البرز مرکزی هستند.
قله خلنو سرچشمه اصلی رودخانه وارنگه رود بوده که سرچشمه و منبع اصلی دریاچه سد کرج میباشد.
طرح سیمرغ قله خلنو
روستاهای اطراف قله خلنو :
لالان یا لالون از روستاهای دهستان رودبار قصران بخش رودبار قصران شهرستان شمیران استان تهران است. به علت وجود گلهای لاله، به این روستا لالگون، یا لالون گفته میشود. ارتفاع روستای لالون ۲۵۰۰ متر میباشد.
لالون دارای چشمه آب گازدار طبیعی است که بومیهای روستا به آن چشمه تلخاب میگویند.
ارتفاعات مهم منطقه :
قله خلنو ۴۳۷۵، خلنو کوچک ۴۳۱۸، برج ۴۳۲۵، هرزه کوه ۴۲۶۰، میش چال ۴۲۳۶، سرکچال یک ۴۱۸۵، ورزاب ۴۰۳۶، ورزا ۴۰۱۸، گردنه ورزا ۳۹۵۰، آبشار لالون ۳۳۲۰، چشمه تلخاب ۳۰۶۰، تنگه لالون ۲۶۷۰، انتهای لالون ابتدای پیمایش ۲۵۴۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارند.
طرح سیمرغ قله خلنو
شیب منطقه :
متوسط شیب از کف دره تا خود قله ۲۷% معادل ۱۵ درجه
شیب روستا تا تنگه ۱۸% معادل ۱۱ درجه
شیب تنگه تا آبشار لالون ۲۳% معادل ۱۳ درجه
شیب آبشار تا گردنه ورزا ۴۶% معادل ۲۶ درجه
شیب گردنه ورزا تا قله برج ۳۱% معادل ۱۸ درجه
شیب برج تا قله خلنو بزرگ ۶% معادل ۳ درجه
شیب گردنه ورزا تا قله خلنو از مسیر کاسه ۲۱% معادل ۱۳ درجه
طرح سیمرغ قله خلنو
مسیر های صعود :
دسترسی به قله خلنو معمولاً از طریق یکی راه های زیر انجام میگیرد:
۱- رایجترین مسیر صعود به قله خلنو از طریق روستای لالون (ارتفاع ۲۴۰۰ متر) به چشمه تلخاب، آبشار لالون، گردنه وزوا، که با رسیدن به گردنه مسیر دو قسمت میشود
الف) حرکت به سمت شمالغرب و فرود به سمت کف دشت اسبیچال و رد شدن از زیر تیغههای ژاندارک که در سمت غرب واقع میشود و صعود از یال منتهی به خلنو کوچک
ب) قله برج و عبور از تیغه ژاندارک و سپس قله خلنو کوچک و بزرگ.
۲- طولانیترین مسیر صعود به قله خلنو دره وارنگهرود – دو آب – دریاچه خلنو – خلنو بزرگ
۳- روستای آبنیک – جانستون – گردنه وزوا – خلنو بزرگ.
مسیر زمستانی :
روستای شمشک – خطالرأس سرکچالها – گردنه ورزاب – قله برج – خلنو کوچک و بزرگ
طرح سیمرغ قله خلنو
تشریح مسیر حرکت :
برای رسیدن به قله خلنو ابتدا به روستای لالون رفته، پس از طی زمانی حدود ۴۵ دقیقه به انتهای روستا و ابتدای تنگهای که وارد دره لالون میشود میرسیم.
برای قرار گرفتن در مسیر اصلی ممکن است نیازمند این باشیم که نسبت به عمق آب رودخانه، به دفعات از رودخانه عبور کرده تا در مسیر اصلی صعود قرار گیریم. دره لالون در فصل بهار و تابستان منظرهای بی نظیر، سرسبز و پر گل ، همراه با چشمههای بسیار و آبی گوارا و قلههایی چشم نواز را در مقابل دیدگان کوهنوردان به نمایش میگذارد.
پس از عبور از رودخانه و قرار گرفتن در مسیر اصلی صعود، پس از کوهپیمایی نسبتاً سبک در دامنه تپههای کم ارتفاع به سمت شمال، به چشمه نارنجی رنگ میرسیم که از مشخصه های چشمه تلخآب می باشد که در ارتفاع ۳۰۹۰ متری واقع شده
آب این چشمه غیرقابل نوشیدن است. پس از حدود نیم ساعت پیاده روی از چشمه تلخاب به تنگهای میرسیم که در ابتدای آن، آبشار لالون قرار گرفته است.این ابشار در ارتفاع ۳۳۷۰ متری از سطح زمین قرار دارد. از سمت راست ابشار میتوان به بالای ان که محل مناسبی برای استراحتهای کوتاه و همینطور شبمانی میباشددسترسی داشت.
پس از عبور از آبشار و حدود 2 ساعت پیاده روی به گردنه وزوا با ارتفاع 3970 متری میرساند وقتی به گردنه وزوا رسیدیم میتوانیم از دو مسیر به قله سعود کنیم یالی که به قله برج ، تیغههای ژاندارک و پس از آن به قلل خلنو کوچک و خلنو بزرگ منتهی میشود
تراورس به سمت شمال و عبور از زیر تیغههای ژاندارک و صعود قله خلنو عبور از مسیر نخست به دلیل وجود پرتگاه و مسیر تیغهای، نیازمند این است که فرد صعودکننده مهارتی نسبی در زمینه سنگنوردی و عدم ترس از ارتفاع داشته باشد.
تیغههای ژاندارک که به گردنه میرسد. پس از آن به سمت آبشار رفته و به سمت روستا ادامه مسیر میدهیم.
طرح سیمرغ قله خلنو
پوشش گیاهی :
گَون / گُلپر / لاله / شقایق / زِرشک / سیرَک / لوچَک / گَزنه / و …
پوشش جانوری :
حیواناتی مانند گراز، قوچ، میش، کل و بز، خرس قهوهایی، گرگ و پرندگانی همچون عقاب طلایی، هما، کبک، دری، چکاوک، هدهد در این منطقه یافت میشوند.
دسترسی به آب :
دسترسی به آب از ابتدای مسیر رودخانه وجود دارد اما به دلیل استفاده دام ها و وجود گوسفند سرا ها ممکن است حاوی آلودگی باشد و بهتر است ار این اب استفاده نشود
چشمه تلخآب در میان مسیر که به دلیل طعم ناخوشایند قابل آشامیدن نیست. آب این چشمه به دلیل وجود املاح که درون آب هست کاملا بوده. این چشمه از زیر سنگی سرخ میجوشد که باعث شده سنگ های اطراف سرخ یا مسی رنگ بشوند.
چشمهای در ارتفاع ۳۵۰۰ متری قبل از رسیدن به گردنه ورزاب وجود دارد.
موقعیتهای مناسب برای کمپینگ
چشمه تلخاب
آبشار لالون
گردنه وزوا
گردنه بین دو خلنو که برای یک یا دو چادر کوهنوردی کافیست.
نکات قابل ذکر در صعود به قله خلنو :
با توجه به سختی قله لازم است تا در انتخاب افراد شرکتکننده در صعود گزینش صورت پذیرد و
میبایست تیم صعودکننده از تعداد محدودی تشکیل گردد و با همراهی لیدر سعود انجام شود .